Translate
Tuesday, September 8, 2020
Sambal Tumis Udang Petai
sambal tumis udang petai
1/2 kilo udang laut (dibuang kulit dan urat belakang)
Bahan kisar:
2 labu bawang merah besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit belacan
air asam jawa
sedikit belacan
cili kering
3-4 sudu gula
garam
minyak masak
1-3papan petai
Masak cili kering dengan 3-4 sudu gula dan 2-3 sudu minyak masak.Cara ini akan membuat sambal menjadi lebih gelap,cantik dan lebih sedap.Masak hingga warna cili menjadi gelap.
Masuk minyak masak dan biar lebih lebih gelap.Kemudian masuk bahan kisar.
Biar tumisan sedikit kering.Masuk udang hingga masak.Masuk petai,Masak hingga sebati.Masuk air asam jawa,gula dan garam.Gaul masak hingga pekat sedikit.Masuk hirisan bawang merah besar yang dipotong bulat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pajeri Nenas
Pajeri Nenas Bahan bahannya: 1 biji nenas di buang kulit dan mata,kemudian dipotong tebal 2 paket rempah kari ayam dan daging+air + bahan ki...

-
Talam Ketupo Bahan bahan untuk dikisar halus 1 cawan beras direndam semalaman 1 cawan kelapa parut 3 cawan santan cair garam s...
-
Agar Agar Susu Laici 25 gm agar agar tali 2 liter air 4 senduk gula 2 tin susu ideal 1 tin laici Masak agar agar bersama air sehingga larut....
-
1.satu set menu lengkap--daging goreng cili padi,kacang panjang telur mata Daging Goreng Daging batang pinang bawang merah,cili padi,bawang ...
No comments:
Post a Comment