Translate

Tuesday, September 8, 2020

Sambal Tumis Udang Petai





sambal tumis udang petai



1/2 kilo udang laut (dibuang kulit dan urat belakang)



Bahan kisar:

                   2 labu bawang merah besar

                   5 ulas bawang putih

                   1 inci halia

                    sedikit belacan

                    air asam jawa

                    sedikit belacan

                   cili kering



3-4 sudu gula

garam

minyak masak

1-3papan petai



Masak cili kering dengan 3-4 sudu gula dan 2-3 sudu minyak masak.Cara ini akan membuat sambal menjadi lebih gelap,cantik dan lebih sedap.Masak hingga warna cili menjadi gelap.

Masuk minyak masak dan biar lebih lebih gelap.Kemudian masuk bahan kisar.

Biar tumisan sedikit kering.Masuk udang hingga masak.Masuk petai,Masak hingga sebati.Masuk air asam jawa,gula dan garam.Gaul masak hingga pekat sedikit.Masuk hirisan bawang merah besar yang dipotong bulat.

No comments:

Post a Comment

Pajeri Nenas

Pajeri Nenas Bahan bahannya: 1 biji nenas di buang kulit dan mata,kemudian dipotong tebal 2 paket rempah kari ayam dan daging+air + bahan ki...