Translate

Saturday, August 29, 2020

Kari Ketam ala Penang / Crab Curry Penang Style ( Mudah,Cepat,Sedap)


Bahan -bahannya:
1 kilo ketam
2 labu bawang merah besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
2 bungkus kecil rempah kari ketam,udang dan ikan kering cap O
1 mangkuk santan pekat
garam secukup rasa
minyak masak


Cara cara memasak:
Kisar halus bawang dan halia.Serai dititik
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar
Masuk rempah kari yang telah dicampur dengan sedikit air
Masak ketam yang telah dibersihkan dan dibuang cengkerang
Masak ketam hingga masak
Masuk santan dan garam
Masak ketam hingga mendidih 
Angkat dan hidangkan


💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋

Crab curry

Ingredients
1 kilo crabs
2 large red onions
5 garlic
1 inch ginger
2 stalks lemongrass
2 packets crab curry powder
1 small bowl coconut milk
salt to taste
cooking oil

Steps:

Blend onions,ginger and garlic
Crush lemon grass
Mix curry powder with water to make into curry paste

Heat cooking oil and saute blended ingredients
Add in crab curry paste
Add in crabs and add water when necessary
Let crabs cooked well
Add in lemongrass and coconut milk
Add in salt
Simmer till boils and crabs are well cooked
Ready to be served with rice



No comments:

Post a Comment

Pajeri Nenas

Pajeri Nenas Bahan bahannya: 1 biji nenas di buang kulit dan mata,kemudian dipotong tebal 2 paket rempah kari ayam dan daging+air + bahan ki...