Translate

Saturday, July 17, 2021

Kek Airmata Berlinang--selalu dihidang waktu hari raya dulu dulu...baker...

Bahan bahan 10 biji telur 130 gm gula halus 4 gelas susu tepung penuh krim 2 gelas air ais 1 sudu b.p 250 gm nestle reduced fat cream 2 sudu eno biasa 345 gm mentega 2 sudu ghee 4sudu susu pekat manis Cara -caranya; 1.Pukul mentega dengan gula hingga kembang 2.Masuk telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan kembang dan putih 3.Bancuh susu bersama air ais 4.Masuk bancuhan susu ke dalam adunan dan pukul hingga sebati 5.Masuk susu manis,ghee dan nestle reduced fat cream 6.Akhir sekali masuk eno dan pukul hingga sebati 7.Alas loyang dengan baking paper 8.Kukus kek selama 2 jam 9.Setelah kek masak,sejukkan dalam peti ais sebelum boleh di potong. Kek airmata berlinang sangat lembut dan basah dan sukar dipotong ketika panas.Enak dimakan sejuk Tak tahulah kenapa resipi ni dikategorikan dalam kek sedangkan texture kek lebih kepada rupa dan rasa puding.Membuatnya tidaklah susah sangat.Rasanya lemak lemak manis.Enak dimakan sejuk 💓💝💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕 Ingredients: 10 eggs 130 gm fine sugar 4 glasses full cream milk powder 2 glasses icy cold water 1 tbsp baking powder 250 gm nestle reduced fat cream 2 tbsp ghee 4 tbsp condensed milk 2 tbsp ENO Steps 1.Beat eggs and sugar till fluffy 2.Add in beaten butter into mixture.Whisk till fluffy 3.Dilute milk powder with water.Then add into mixture.Combine well 4.Add in condensed milk,ghee and reduced fat cream 5.Add in ENO and combine well 6.Pour mixture onto greased mould 7.Steam for 2 hours 8.Place cake into fridge 9.Cut cake when it has already set well Mixture is mostly liquid and cutting it while its hot is almost impossible.cake is best served cold


No comments:

Post a Comment

Pajeri Nenas

Pajeri Nenas Bahan bahannya: 1 biji nenas di buang kulit dan mata,kemudian dipotong tebal 2 paket rempah kari ayam dan daging+air + bahan ki...